Bedevaart in Handel

Bedevaart naar Maria in Handel 2012

Op maandag 14 mei 2012 was het weer zover. De jaarlijkse bedevaart naar Handel, georganiseerd door de Horizon.

Waarom niet eens een keer naar de Sint Jan, is soms de reactie. Zoals u misschien weet is de Parade in Den Bosch afgesloten voor autoverkeer. Het nieuwe parkeerterrein ligt nu op een behoorlijke loopafstand van de kathedraal. Dat is voor de meeste van onze deelnemers met rolstoel of rollator niet te doen. Zij zouden dan niet kunnen deelnemen aan onze bedevaart en dat zou zeer te betreuren zijn. Daarom verzamelden wij ons op het kerkplein in Heesch en om 13.15 uur vertrokken wij richting Handel. Een van onze deelnemers had gebeld dat de rolstoel werd thuisgelaten en alleen de rollator ging mee. Een echte bedevaartganger.

Wij hadden ook dit jaar weer een mooie toeristische route uitgezet via Nistelrode langs het in aanbouw zijnde Bernhoven-ziekenhuis in Uden en verder door de buitengebieden van Volkel, Boekel en Handel. Door het stralende weer kon iedereen genieten van al wat groeit en bloeit en op verschillende plaatsen zagen we al prachtig bloeiende rododendrons. Om 14.15 uur kwamen wij aan bij de kerk in Handel. Tinie van Hintum had met de Horizon-aanhanger de rolstoelen van diverse bedevaartgangers thuis opgehaald en hij stond ons bij aankomst al op te wachten. Voordat we de kerk binnengingen was er nog even gelegenheid om gebruik te maken van het toilet en de organisatie kon nog het een en ander doornemen met de pastoor. De pastoor – toch ook al op leeftijd – verraste ons toen wij hem vroegen of wij tijdens de heilige mis moesten collecteren. Hij antwoordde met een glimlach: “Ja, doe maar één keer voor de mis, halverwege de mis en aan het eind”. Hierop antwoordde Jean van Breda: “Lees dat eerst zelf maar even af tijdens de mis”. Het is bij éénmaal collecteren gebleven!

Bedevaart in Handel

Bedevaart in Handel

De heilige mis was indrukwekkend en er werd volop meegezongen onder leiding van voorzanger Antoon van den Akker. Na de viering zei de pastoor met een lach: “Sorry, ik was dat van het collecteren vergeten te melden”.

Maria

Maria

Na de dienst was er gelegenheid om een kaars aan te steken bij Maria. Haar beeltenis stond rondom in de kaarsen en dit was prachtig om te zien. Ook konden er kaarsen worden gekocht om mee naar huis te nemen. Daarna zijn we wandelend met zijn allen naar café “Het Vossenhol” gegaan voor een kop koffie of thee met een heerlijke chocoladebol. Er werd gezellig nagebabbeld over van alles en nog wat en om ongeveer 17.00 uur werden de rolstoelen weer ingeladen en werd iedereen door onze vrijwilligers weer naar huis gebracht.

Koffie met chocoladebol

Koffie met chocoladebol

Door de enthousiaste medewerking van de deelnemers en de vrijwilligers is het een zeer geslaagd uitstapje geworden.

Iedereen hartelijk dank hiervoor!